Kapper worden

Is het kappersvak iets voor jou? Overweeg je om kapper te worden en wil je meer weten over dit veelzijdige beroep? Lees dan verder over dit mooie vak en de opleidingsmogelijkheden!

Oudste vak ter wereld

Wist je dat haren al werden geknipt in de prehistorie? Het kappersvak behoort daarmee tot één van de oudste beroepen ter wereld. Cool toch?

Veelzijdig en afwisselend

Het kappersvak is veelzijdig en afwisselend. Je bent namelijk niet alleen bezig met het knippen en stylen van haar, je analyseert als expert eerst het haar en de wensen van de klant en geeft hem of haar advies. Daardoor ben je elke dag bezig met mensen. Je stelt ze op hun gemak en helpt ze door passende adviezen te geven. Vervolgens voer je werkzaamheden als wassen, kleuren, föhnen, permanenten, watergolven en slagleggen uit. Is dat alles? Het antwoord is nee. Het kappersvak gaat namelijk nog véél verder. Er is meer en meer aandacht en behoefte voor een goede (uiterlijke) verzorging. Denk eens aan gezicht en lichaamsverzorging. Mensen zien het bezoek aan een kapper daardoor vaak als een klein uitje. Als kapper blijf je daarom voortdurend bezig met haartrends, modetrends, gezichtsverzorging en nieuwe knip- en snijtechnieken.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Laten we beginnen met de opleiding. Als kapper heb je een goede opleiding nodig zodat je de technieken goed beheerst en het vak echt leert. Uiteraard dien je jouw kennis en technieken te blijven ontwikkelen. Verder dien je te beschikken over sociale vaardigheden. Omdat je veel met mensen werkt, dien je goed te kunnen communiceren. In onze opleidingen wordt daar veel aandacht aan besteed. Last but not least dien je ook over commerciële vaardigheden te beschikken, om de juiste haarproducten en speciale middelen te kunnen verkopen tijdens het afrekenen.

Dames- of herenkapper

Wil jij je liever specialiseren tot bijvoorbeeld heren kapper? Tegenwoordig noemen we dit ook wel barbier. Het lijkt wel iets van vroeger, maar de barbier is mateloos populair en straalt klasse uit. Centraal hierin staat de beleving. De werkzaamheden van de barbier hebben daardoor niet alleen met knippen te maken maar ook scheren en bijwerken van snorren en baarden. Op onze barberschool word je opgeleid tot allround Herenkapper zodat je daarna een eigen concept kan maken of bij een Barbershop kan werken.

Zelfstandig of in loondienst

De kans is groot dat je als kapper in een kapsalon aan de slag gaat. Wist je dat er ook kappers werkzaam zijn in hotels, beautysalons, ziekenhuizen als thuiskapper of als kinderkapper? Heb je de ambitie om ooit een eigen kapsalon te beginnen? Je zult dan ook aan je ondernemersvaardigheden gaan werken om een succesvolle kapsalon te kunnen runnen.

Soorten opleidingen

Om als kapper te kunnen werken dien je een goede kappersopleiding te volgen. Je kunt bijvoorbeeld de MBO opleiding op niveau 3 volgen. Er zijn twee verschillende soorten dagopleidingen (BBL en BOL).

In de beroepsbegeleidende (BBL) variant heb je een leerwerkovereenkomst met je opleiding en een erkende kapsalon. Gedurende deze leerwerk periode ontvang je een salaris (CAO bepaald) van de kapper. Heads Academy geeft één dag per week les en verzorgd jou begeleiding bij de kapper.

In de beroepsopleidende (BOL) variant heb je een beroepspraktijkvorming (BPV) overeenkomst met Heads Academy en een erkende kapsalon. Vier dagen per week krijg je les (dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag) en één dag per week loop je stage bij een erkend leerbedrijf (vrijdag).

Je zult tijdens je opleiding dus veel praktijkervaring op doen. Heads Academy werkt samen met erkende salons. Voordat de opleiding start bieden wij jou de mogelijkheid om te solliciteren bij één van de salons binnen ons netwerk. Gedurende deze leerwerk periode ontvang je een salaris (CAO bepaald) van de kapper.

Kappersvak, je moet het echt willen

Het belangrijkste in jouw overweging en keuze om te kiezen voor het kappers vak is je motivatie. Je moet het namelijk écht willen! Tijdens onze opleidingen is er volledige aandacht en professionele begeleiding voor alleen degenen die echt gemotiveerd zijn. Je krijgt training van hoogopgeleide docenten die zelf ook parttime in hoog segment salons werken. Je zult je moeten inzetten en doorzettingsvermogen moeten tonen.

De kappersopleiding van je dromen

Wat krijg je ervoor terug? Heads Academy biedt je dé kappersopleiding om jouw droom waar te maken. Wij leiden je op tot haarstylist zodat jij met jouw creativiteit mensen nog mooier kunt maken. Heads Academy is gevestigd in Amsterdam en Delft.

Meld je aan!

Ben je overtuigd? Meld je dan hier aan voor een intake en wij nemen contact met je op voor een intakegesprek, waarin je uitgebreid wordt ingelicht over het kappersvak en de opleidingsmogelijkheden!